Sundsvall – Sveriges vackraste stad

Visit Sundsvall


Stora Torget, 852 30 SUNDSVALL
Tel. +46 (0)60-658 58 00
turistbyran@sundsvall.se

Norrland på nära håll

Sundsvall är beläget mitt i Sverige. På endast 45 minuter med flyg och under fyra timmar med tåg tar du dig från Stockholm och hit. Här finns en lång tradition av att arbeta tillsammans för ett gott värdskap och lyckade möten.

I Sundsvalls unika stenstad möts vi enkelt och nära med en stor skopa gästvänlighet och personlig service. Sundsvall har ett rikt kulturutbud, en fascinerande historia och en storslagen natur som ger varje besök en alldeles speciell inramning.

Här finns stadspulsen med restauranger, barer och kultur. Allt på bekvämt avstånd samtidigt som det är nära till havet och naturen. Du når det mesta under 15 minuter. Med andra ord, en perfekt stad att mötas i. Varmt välkommen till Sundsvall!

Sundsvall har allt för att ge dig en minnesvärd upplevelse!

Här finns pulsen och charmen, aktiviteterna och kulturen, historien och arkitekturen!

Kom hit och ha det gott!

Sommar som vinter!

Vardag som helg!

Sundsvall 400 år

______________

Ambitionen är att skapa förutsättningar och ge service i världsklass för företag, invånare och besökare i Sundsvalls kommun / Näringslivsbolaget

Foto Thorsell i Sundsvall

Himlabadet har varit med i omröstningen till Stora Barnsemesterpriset 2020 i kategorin Sveriges bästa äventyrsbad och har vunnit för tredje året i rad.

10 fakta om Sundsvall

Senaste nyheterna läses givetvis i Sundsvalls Tidning

Heja Sundsvall är till för alla oss som älskar Sundsvall. En bra grej om vår stad varje dag!

Kryssning till Sundsvall

På Sundsvalls mål:

Fli:

Ordet fli kan ha olika betydelse beroende på hur man använder ordet i en mening. Dels kan det beskriva att man städar, men också raka motsatsen – att man stökar ner ”Ja jett fli unnan från gårdagens baluns” – Jag måste städa undan från gårdagens festligheter.”Men så du fli ner” – Men så du smutsar/stökar ner.

Kuse:

Meningar som ”Jag tror du har en kuse i håret” eller ”Det sitter en kuse i fönstret” skulle kunna ställa till med ordentliga fniss beroende på var i landet man befinner sig. Här i Västernorrland syftar vi på insekter när vi använder ordet kuse, men i andra delar av landet kan kuse lika gärna betyda häst. Det blir med andra ord en ganska stor skillnad på vad man har i håret beroende på vem som säger det. Ordet kuse kan också vara synonymt med snorkråkor eller bakverk, närmare bestämt lussebullar.

Köng:

Köng används när man i Sundsvall vill förklara att någonting är riktigt bra. Det är köng helt enkelt. Det här ordet är också ett typiskt exempel på när vi Sundsvallsbor föredrar att uttala ö istället för u.

Karra:

Haru äte nå karra i helgen? Ordet karra är från början troligtvis en förkortning av ordet karameller, men används också synonymt för godis i största allmänhet. Utbredningen av ordet verkar vara relativt okänt, men av de källor som går att hitta så verkar ordet användas här i Medelpad och i några andra landskap som tillhör Norrland

Snotter:

Den här tiden på året brukar många vara igång med att fylla frysen med myrarnas guld – hjortron. Här i Medelpad och i landskapen runtomkring så brukar det dock vara vanligt att man benämner bären som snotter, snottra eller snotterbär

Bro:

”Haru sett ny blomman ut på bron?”

När man pratar om en bro här i Sundsvallstrakten så menar man inte alltid en bro som går över vatten, utan det kan lika gärna vara entrén till huset.

En bro eller flera broar, men i bestämd form kan det bli bron eller broa. Synonymer till ordet kan exempelvis vara farstubro, farstukvist, förstukvist, brokvist, trappa eller entré.

Pärer:

Säger du potatis eller säger du pärer? Det sistnämnda är dialektalt och kan höras i flera utspridda delar av landet, bland annat här i Sundsvallstrakten

En pära, flera pärer. I bestämd form blir det päran, både när man talar om en eller om flera. På vissa platser runtom i Sundsvall hörs också uttalet ”piran”

Lägda:

Lägda är ett gammalt dialektalt ord som fortfarande används dagligen av både unga och gamla här i Sundsvall och många andra delar av Norrland. I södra Sverige skulle man troligtvis använda orden åker, äng eller fält för att beskriva samma sorts mark.

Söraguck:

Söraguck är en person som älskar att prata, även kallad pratkvarn.


#sundsvall
 #hejasundsvall #visitsundsvall #sverigesvackrastestad #kulturmagasinet #knaust

 #titanicvärdlsutställning #jazzklubbensundsvall #måndagsjazz #torsdagsblues 

#estreetsundsvall #bästalivescen #himlabadet #näringslivsbolagetsundsvall

#sundsvallstidning #sundsvall400år

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑