Ladies got the blues…

Måndag 29/2

Ladies got the blues är inte ”bara” ett fantastiskt band bestående av Sveriges samlade unga blueselit. Det är också en personlig hyllning till de kvinnliga musiker som starkt bidragit till genrens utveckling genom historien – kvinnor vars musikaliska gärning inte är lika välkänd eller dokumenterad som de manliga kollegornas.

Eva-Mi Ringqvist – sång

Lovisa Birgersson – sång

Moa Brandt – gitarr

Lovisa Sjöberg Nordahl – gitarr

Elin Öberg – munspel

Malin Ahlberg – keys

Tove Brandt – bas

Amanda Savbrant – trummor

Följ med på en resa från 1920-talets Mississippi till 2000-talets svenska scener, där du bland annat hör musik av:

Sister Rosetta Tharpe (1915–1973) gitarrist, kompositör och sångerska som med sitt unika gitarrspel där drivande melodier, pulserande swing och traditionell blues och folkmusik, gjorde henne till en av pionjärerna inom rock’n’roll. Tharpe har inspirerat artister som Aretha Franklin, Chuck Berry, Elvis Presley och Tina Turner.

Memphis Minnie (1897–1973) kompositör, gitarrist och sångerska som beskrivs som den mest populära countrysångerskan genom tiderna, och blev invald i Blues Foundations Hall of Fame 1980. Hon spelade in ungefär 200 sånger, låtar som sedan har tolkats och spelats in av bland andra Jefferson Airplane och Led Zeppelin.

Big Mama Thornton (1926–1984) sångerska och kompositör som var den första att spela in låten Hound Dog som blev en stor hit på Billboards lista 1953. En av hennes egna låtar, Ball in Chain, är inskriven i Rock and Roll ”Hall of Fame” som en av de 500 främsta låtarna som format rock’n’roll-genren.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: