Jan Allan, George Riedel & Erik Söderlind…

Måndag 18/4

Jan Allan trumpet, Georg Riedel kontrabas, Erik Söderlind gitarr

Jan Allan och Georg Riedel, båda födda 1934, har varit spelkompisar sedan 1954.
På Nalen under senare hälften av 50-talet spelade de i varsin orkester, på varsin estrad, men det hände också att de gjorde saker tillsammans, nu turnerar de tillsammans med Erik Söderlind, prisbelönt jazzgitarrspelare född 1981.

 

Jan Allan, fysiker och jazzmusiker. Har medverkat på otaliga skivinspelningar, och ofta spelat med Arne Domnérus, Georg Riedel och Bengt HallbergJan Allan fick Orkesterjournalens guldskiva samt en Grammis för årets jazzproduktion 1970 och har bland annat fått Lars Gullin-priset, Jan Johansson-stipendiet, Django d’Or-priset och Monica Zetterlund-stipendiet. Det spelades mycket musik i Jan Allans barndom och själv började han spela piano när han var sex år. Att det blev trumpet var mer av en slump. Han spelade piano i ett band på Solna läroverk. När trumpetaren i bandet slutade skulle lånetrumpeten lämnas tillbaka till skolan. För att hjälpa kompisen lånade Jan Allan trumpeten av skolan så att kompisen kunde fortsätta spela. ”Jag var ju tvungen att visa skolan att jag kunde spela trumpet för att få låna den, så jag började öva hemma och upptäckte att trumpeten var oerhört lättspelad”.

 

Efter att Georg Riedel avslutat sina studier vid Musikhögskolan i Stockholm, bestämde han sig för att -parallellt med att spela kontrabas- lära sig komponera på egen hand. Så inom detta område, där han nått de största framgångarna i sitt liv, är han faktiskt självlärd.
När han var nitton år(1953), började han spela med den mycket berömde svenske jazzmusikern Lars Gullin. Ett år senare (1954) träffade han jazzpianisten Jan Johansson i den berömde Arne Domnérus Orkester. Det var ett lyckligt sammanträffande. Med honom spelade Georg in Sveriges mest sålda jazzalbum genom tiderna (mer än 450 000 exemplar), som publicerades under titeln ”Jazz på svenska” (1962). Och få är väl de svenska skolbarn som aldrig har sjungit Georg Riedels mest kända komposition, ”Idas sommarvisa”.

 

Erik Söderlind är prisbelönt jazz gitarrspelare, som fick sin första gitarr vid sex års ålder. Eftersom ingen i familjen var musiker, lärde sig Erik att spela gitarr genom att lyssna på stora ikoner såsom Eric Clapton och BB King. Han tillbringade timmar med att försöka imitera stjärnorna och han upptäckte glädjen i improvisation. Han var tidigt influerad av Wes Montgomery, George Benson och Grant Green. År 2001 flyttade Erik till Stockholm där han studerade vid Kungliga Musikhögskolan. Han har sitt unika och personliga sound, både modernt och djupt grundat i jazz traditionen av melodi, swing och blues.
År 2007 fick Erik det prestigefyllda Hagströmpriset. Samma år blev han nominerad till Guitar People Prize. 2010 fick han det berömda Alice Babs-priset för sin improvisation, stora talang och flöde.

 

Ribbet collage2

 

FÖRBAND: Trio Inkognito

Julia Wiklund – saxofon
Gabriel Pyk Waite – kontrabas
Arvid Ingvarsson – trummor & cymbaler

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: