Georg Riedel är kompositören bakom succéer som ”Idas sommarvisa” och ”Sjörövar-Fabbe”. Men Georg Riedels musik omfattar mycket mer än barnvisor. Hans ursprungliga hemdomän är jazzen, men till denna har han lagt konstmusiken som sedan länge är en självklar del av hans uttryck. Denna musikaliska dubbla hemvist har gjort att han numera tillhör den lilla skara upphovsmän som är medlemmar i både populärmusikkompositörernas organisation, SKAP, och konstmusiktonsättarnas organisation, FST. Att han haft framgång i båda lägren bekräftas av att han fått ta emot både Lars Gullin-priset och Hugo Alfvén-priset.
Den första kompositionen skrev Georg i tidiga tonåren. I den åldern upptäckte han också jazzen, vilket ledde till att han bytte instrument från fiol till kontrabas. Från mitten av 1950-talet spelade han med Lars Gullin och Arne Domnérus, och det var då som han också på allvar debuterade som kompositör och arrangör. Senare har han spelat med bland andra Jan Johansson, Stan Getz och Radiojazzgruppen.
Som tonsättare är Georg Riedel självlärd. När han gick på musikhögskolan bestämde han sig för att, parallellt med kontrabasstudierna, lära sig komposition på egen hand.
Men det var genom filmmusiken Georg Riedel skulle komma att få sitt stora publika genombrott även utanför jazzen. En av de första filmerna som han skrev musik till var Stig Dagermans ”Bröllopsbesvär” (1964) i Åke Falcks regi. Sedan dess har det blivit ett femtiotal filmer, där förstås Astrid Lindgrens filmer om Pippi, Emil och Bullerbyn är de mest kända.
Georg Riedel har även tonsatt en rad svenska diktare, bland andra Karin Boye, Gunnar Ekelöf och Tomas Tranströmer.
Källa: Svensk Musik
Det kommer säkerligen bli en helt magisk kväll på Måndagsjazzen 18/4, då scenen intas av Riedel, Allan och Söderlind!
Kommentera