LUST som kan titulera sig svenska mästare för ungdomsstorband…

David och Alma är svenska mästare i musik

David Kontra och Alma Christensson från Sundsvall är nyblivna svenska mästare tillsammans med länsungdomsstorbandet LUST. Gitarristen David Kontra blev också, förutom vinsten med bandet, årets solist.

– Det kändes verkligen sjukt att vinna årets solist, jag var inte alls beredd på det. Och ja, fantastiskt kul att höra att man var den som fick priset av alla där, så att säga. Det är en otrolig ära, berättar han.

Alma Christensson har spelat altsaxofon i tio år och började spela i LUST för tre år sedan när hon gick i åttonde klass.

– De tidigare åren jag har varit med så har vi kommit trea båda gångerna, berättar hon.

300 deltagare

Med över 300 deltagare från hela Sverige, däribland band från Stockholm, Göteborg och Gävleborg, var förhoppningen om att vinna inte så stor.

– Alla vi i LUST var helt säkra på att det var två andra band som skulle komma före oss och som var sjukt bra. Men det gjorde de inte, säger Alma Christensson, som lyfter fram glädjen att spela tillsammans som en vinnande faktor.

– Man är som en stor musikmaskin i ett storband. Om man själv gör fel kan någon annan täcka upp. Och sedan är det en jättekul genre också, storbandsjazz. Det är liksom drag och sväng, fortsätter hon.

Väl valda låtar

I motiveringen från domarna framhölls att LUST hade ett bra ensemblespel och bra solister. Sedan är de också bra på att anpassa sig bra till de genrer som de spelade.

Själva framhåller de särskilt två låtar: Eat your heart out och Lullaby of birdland.

– Det är låtar som alla i bandet älskar, så alla är väldigt måna om att de ska låta bra. Sedan tror jag att vi spelade de låtar som vi valde på ett passande sätt till genren, säger Alma Christensson.

David Kontra trivs med att spela i storband. Han menar att det är väldigt annorlunda från att spela själv.

– Jag spelar ju mycket jazz i allmänhet och det är ju en stor del av jazzens kultur att spela i storband. Det är ju alltid kul att spela med folk tycker jag. Kul att ta del av en så stor ensemble och av så fantastiska arrangemang. Det är väl en grej som man inte gör annars i jazzen, då är det mer improviserat enbart, nu är det lite mer arrangerat, säger han.

Det krävs en hel del för att bli svensk mästare. När det kommer till att öva säger David Kontra att det är svårt att räkna timmar. Han har spelat gitarr nu i nio år.

– Jag spelar ju varje dag. Jag satsar ju på det, så jag prioriterar det framför allting annat. Men timmar, det kan jag inte räkna. Men man måste vara villig att lägga ner energin och veta vart man vill komma. Vår ledare Fredrik Norén har hjälpt mig jättemycket, det var han som hjälpte till att sätta ihop en trio som jag också spelar i, säger David Kontra.

Klippt ur ETC Sundsvall och skrivet av Marie Källman 

dsc_1316.jpg

Foto: Kerstin Stickler

FAKTA

LUST tog hem tredje SM-titeln

SM hölls vid Blue House Youth Jazz Festival med över 300 deltagare från ungdomsband i hela Sverige. Tävlingen arrangeras av Stockholms konserthus, Svensk Jazz och Södra Latins gymnasium. LUST säkrade vinsten för tredje gången. 2005 och 2012 är de tidigare år som pokalen har fått följa med hem till Västernorrland.

Medlemmarna i LUST hämtas från länets musikskolor.

Även Flora BigBand från Kulturskolan i Sundsvall deltog i den yngre klassen, dock utan vinst

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: