Program våren 2017…

 

Lördag 21/1

Kulturfestival på Tonhallen kl 19.00

Arrangör Musik Västernorrland

Linda Pettersson, Lars Jansson och HCJO

En önskerepris mellan länets storband och dessa båda svenska jazzstjärnor!

Lars Jansson är en av våra största jazzpianister som under senare år också skrivit en mängd musik för storband. Lars musik för storband finns inspelad med Bohuslän BigBand på ett flertal CDs.
HCJO kommer att spela musik av och med Lars som solist vid pianot.

Linda Pettersson, bördig från Alnön och Sundsvall numera boendes i Alvesta, är en strålande och personlig jazzsångerska. Hon har arbetat på duo med Lars som skrivit musik direkt för henne.
Denna gång sjunger Linda musik ur ”the American songbook” , arrangerat av framförallt Mikael Råberg och Lars Jansson för storband.

HCJO består av :
Fredrik Norén, Hans Bergfors, Kenneth Grönfeldt samt Lars Pettersson på trumpeter.
Simon Fransman, Kaori Shimizu, Bertil Wahlgren samt Lennart Ödberg på tromboner.
Jan Magnefors, Ulf Ödberg, Kjell-Arne Danemo, Mats Bäck samt Staffan Öberg på saxofoner.
Martin Eklöf trummor, Tobias Helén kontrabas samt Putte Källström/Ion Baciu piano.

Biljetter köps via Entré Sundsvall

2500x1500_skb2014-10313_2017_srgb-1500x900.jpg

Vårpremiär på Jazzklubben 23/1

Patrik Bomans Ambivalent

Patrik Boman kontrabas, Max Schultz gitarr, Amanda Sedgwick altsaxofon, Carl Orrje piano, Chris Montgomery trummor samt Mats Äleklint trombon

Patrik Boman är en mångsidig musiker och arrangör. Han inledde sin karriär redan i mitten av åttiotalet i den legendariske pianisten Lars Sjöstens kvartett.

Här får vi njuta av ett antal av jazzens gamla godingar i smakfulla arrangemang. Täta blåsarr och läckra soloinsatser med och av ett antal av Sveriges finaste jazzmusiker. Musik som placerar jazzen i nutiden och som samtidigt är en hyllning till idolerna från 1950- och 60-talen.

15879017_1791511197781240_1380214271_n.jpg

 

 

 

Torsdagsblues 26/1

Ida Bang and the blue Tears
Ida Bang sång, John Bernström och Leo Henriksson gitarrer, Patrik Engström bas, Leo Sund trummor. Det här unga bandet från Stockholm är det nya stjärnbandet i blues-Sverige. Ida Bangs sätt att sjunga påminner en del om Bonnie Raitt. En varm och rörlig röst med kraft och passion. Det här är musiker som ger allt. Ett tajt band med ett par slipade gitarrister.

cropped-ib-nytt-cover.jpg

 

 

 

 

Måndagsjazz 30/1
Aglaia

Johan Örtlund double bass, Anna Lundqvist voice, Per Ödberg guitar, Simon Westman piano, Erik Nordström saxophone samt Anderas Erehed drums

Aglaia bildades 2015 av basisten och kompositören Johan Örtlund. Musiken är hans kompositioner; jazz med influenser från europeisk jazz, värmländska skogar och svenska hymner. Han har satt i hop en sextett med musiker från olika delar av sitt liv och svenska jazzscenen. Tillsammans bildar de en helt egen enhet av finstämd noggrannhet i ibland ganska komplicerade kompositioner.
November 2016 kom deras debutskiva, AGLAIA som togs väl i emot av svensk jazzpress. Musikmagasinet LIRA inleder sin recension med: ”Göteborgssextettens egenproducerade debutplatta sitter som en smäck..”

Under 2017 finner ni dem på jazzklubbar runt om i Sverige med start i och på Sundsvalls jazzklubb den 30 januari!”

14516497_1912613172299255_6556772168654966505_n.jpg

 

 

 

Måndagsjazz 6/2

EKG – Elisabeth Kontomanou Group
Elisabeth Kontomanou sång, Pelle Karlström piano, Janne Kullhammar trummor, Anders Ekholm tenorsaxofon samt Christian Paulin bas.

Elisabeth Kontomanou är tveklöst en av de stora jazz- och bluessångerskorna. Född i Frankrike med modern från Grekland och en far som var en jazzsaxofonist från Guinea. Hon har bott och arbetat bl.a. i Paris och New York och jobbat med musiker som Michel Legrand och Toots Thielemans och uppträtt på Montreux och andra stora festivaler. På Jazzklubben Sundsvall har hon med sig en kompetent svensk kvartett.

11032378_1391642230861657_2785826903055138572_n.jpg

FÖRBAND: Barsk från Bollnäs Folkhögskola

André Lindblad gitarr, Magnus Ibsen bas, Johan Karlsson trummor samt Oskar Lindström tvärflöjt 16176354_1226996947356029_1626192004_n.jpg

 

 

 

Måndagsjazz 13/2

Lillen Anderssons Qvintett

Lennart ”lillen” Andersson tenorsax, Mats Eriksson trumpet, Dan-Gunnar Olausson piano, Ralf Bergman bas samt Ulf Wickberg trummor

I början av sextiotalet lämnade Lennart Andersson Sundsvall och har haft sin musikaliska hemvist i Stockholm, England och Spanien. Efter att ha ingått i grupperingar med Jan Allan, Lars Gullin m.m har han återvänt till stan och bildat en ny kvintett som med friskhet och sväng mestadels botaniserar i den rika femtiotalsmyllan.

image001.jpg

 

 

 

Måndagsjazz 20/2

Swedish Swing Society
Antti Sarpila, klarinett/piano, Ulf Johansson Werre, piano/trombon/sång samt Björn Sjödin trummor

”Världsklass” är ett omdöme som ofta används efter trions uppträdanden, t.ex. då gruppen uppträdde på Carnegie Hall på Sveriges nationaldag.
Samspelet mellan Uffe, Antti och Björn är strålande. Det låter så enkelt och självklart när dessa musikanter gör sina eleganta och svängiga versioner att man blir på gott humör”
– Bozze Möller, Orkesterjournalen.
Ulf Johansson Werre dubblerar pianot med trombonespel i yppersta världselit och mästerklarinettisten Antti Sarpila sätter sig då vid pianot vilket ger gruppen ytterligare variationsrikedom i klangfärg och stil. Björn Sjödin har liknats vid Gene Krupa och hanterar visparna med magisk dynamik och spelglädje.

Gruppbild3 sss(1)_1200.jpg

FÖRBAND: Ugetsu

Ugetsu kommer från Södra Latin i Stockholm och har vunnit ett turnépris utdelat av Musik Västernorrland. I bandet ingår : Ebba Åsman trombon, Marcus Wärnheim saxofon, Ima Baeza Bilgin piano, Holger Stenberg bas samt Magnus Johansson trummor

unnamed.jpg

 

 

 

Torsdagsblues 23/2

Erika Baier & The Business

Erika Baier sång, Bonne Löfman och Sverker Blomberg gitarrer, Arman Sikiric munspel, Patrik Norrman bas samt Michael Johansson trummor.

Erika Baier är en karismatisk frontfigur med bluesig röst och som levererar på scenen. Musikerna i bandet har en imponerande meritlista och har spelat med de flesta i blueseliten. Erika inspireras av Nina Simone, Etta James, Koko Taylor, en liten dos Buddy Guy.

Erika Baier & The Business gjorde en grym spelning under Östersunds Bluesfestival i höstas.

3055b5b78374fe08ae310120a78ef987.jpgFoto: Gustaf Silveby

Måndagsjazz 27/2

Rigmor Gustafsson kvartett

Rigmor Gustafsson sång, Jonas Östholm piano, Martin Höper kontrabas samt Chris Montgomery trummor.

Rigmor Gustafsson är unik på den svenska jazzscenen. Tre av hennes album har sålt guld, ett enastående facit som värmländska Rigmor är alldeles ensam om. När Rigmor 2005 belönades med sin första guldskiva för ”Close To You” hade ingen guldskiva delats ut till en svensk jazzsångerska sedan 1991. Även den gången var det en värmländska som hedrades, Monica Zetterlund med albumet ”Varsamt”. Genom åren har Rigmor mottagit ett antal utmärkelser. Förutom tre guldskivor har hon fått en Grammis för bästa svenska jazzskiva och tilldelats Kungliga Musikaliska Akademiens Jazzpris. I januari 2015 belönades hon med den kungliga medaljen Litteris et Artibus. Rigmor besökte senast jazzklubbarna i länet med storbandet HCJO i januari 2015.

I samarbete med Musik Västernorrland
FÖRBAND: Blastbeat Bongos

Rasmus Fors piano, Jonatan Eriksson bas, Johan Karlsson trummor, Markus Sundvall alt/saxofon samt David Kontra gitarr

00.jpg

15934813_10202679282539013_1306031959_n.jpg

 

 

 

Måndagsjazz 6/3

Joel Svensson kvartett featuring Thomas Franck och Victor Jones
Joel Svensson gitarr, Thomas Franck tenorsaxofon, Hans Backenroth kontrabas samt Victor Jones trummor

Den unga gitarristen Joel Svensson har samlat en riktig supergrupp. Tomas Franck, baserad i Köpenhamn, spelar tenorsaxofon och tillhör Europas jazzelit. Hans Backenroth är den kanske mest anlitade svenska basisten och har spelat här otaliga gånger. Victor Jones, sedan länge etablerad i New York, är en suverän trumslagare på elitnivå. Den här kvartetten spelar rak, svängig, direktverkande jazz.

Bandet tilltalar såväl äldre swing-fantaster som Coltrane-entusiaster.

Det blir riktig jazz utfört på ett genuint och ärligt sätt utan några konstigheter!

dsc8132-2.jpg

 

 

 

Måndagsjazz 13/3

Vladimir Shafranov Trio

Vladimir Shafranov piano, Tobias Helén kontrabas, Martin Eklöf trummor

Shrafranov är en ryskfödd pianist och började spela piano redan som fyraåring.Han har bott i New York där han spelat med giganter som Stan Getz, Chet Baker, Art Farmer och Dizzy Gillespie. Numera bor han i Finland (Åbo) och har samarbete med några av landets bästa musiker och turnerar flitigt bl a i Japan. En fullödig pianist som spelar lätt, vackert och melodiöst. Här med två av länets bästa jazzmusiker, basisten Tobias Helén och trummisen Martin Eklöf från Övik.

 

 

 

Måndagsjazz 20/3

Mads Mathias Kvartett

Mads Mathias sång/tenorsax, Martin Schack piano, Morten Ankarfeldt kontrabas samt Espen Laub trummor

Mads Mathias är på väg att bli en av Danmarks mest omtalade sångare och musiker. Mads är inspirerad av de stora jazzsångarna som Nat King Cole, Frank Sinatra, Harry Connic Jr och liknande sångare. Mads första platta som solist ,”Free Falling”, är ett ambitiöst projekt med allt från storband till kvartett. ”Free Falling” vann “New Danish Jazz artist of the Year”. I tidiga tonåren räknades Mads som en av de mest lovande unga saxofonisterna i Danmark. Vid en olycka när han var 17 år skadade han tre fingrar och började sjunga, idag spelar han åter igen saxofon efter rehabilitering av sin hand.

Pressphoto_Mads_Mathias_15_th.jpg

 

 

 

Måndagsjazz 27/3

The Sant Andreau Jazz Band under ledning av Joan Chamorro

Ungdomsstorband från Barcelona, The Sant Andreau Jazz Band är ett band som startades i Sant Andreu-distriktet i Barcelona år 2006 av Joan Chamorro, saxofonist och kontrabasspelare. Joan har en lång internationell karriär som musiker. Han leder detta ungdomsstorband bestående av ungdomar från 7- 21 år, ett av Europas yngsta storband. Det blir storbandsjazz från swing-epoken och klassisk storbandsjazz. The Sant Andreau Jazz Band har spelat in sex st CD skivor sedan starten. Sedan storbandet startades har ett flertal av eleverna på skolan gjort en strålande karriär som exempelvis sångerskan och trumpetaren Andrea Motis.

I samarbete med Musik Västernorrland

 

 

Torsdagsblues 30/3

B.B. & The Blues Shacks

Andreas Arit gitarr, Mikael Arit lead vocals/harmonica, Fabia Fritz keyboard, Henning Hauerken kontra/elbas samt Andre Werkmeister trummor

Tyska bluesbandet B.B. & The Blues Shacks har funnits i 25 år och är ett av Europas bästa bluesband. B.B. & The Blues Shacks har gjort stor succé med sin spelglädje och fräscha blues.

10959350_10152945865451195_428408503053347782_n.jpg

 

 

 

Måndagsjazz 3/4

Mainland Jazz Collective

Erik Tengholm trumpet/flygelhorn, Leonard Werme altsaxofon, Hannes Junestam trombon, Leo Krepper gitarr, Johan Tengholm kontrabas samt Oscar Johansson Werre trummor

Den unga stockholmsbaserade gruppen Mainland Jazz Collective spelar musik med rötter i 60-talsjazzen. Det är eliten av det unga jazzgardet som kommer till Jazzklubben. Trumpetaren Erik Tengholm och flera av musikerna i bandet har verkligen på allvar börjat etablera sig på den svenska jazzscenen.

15390708_1016735778436366_8958118648865011457_n.jpg

 

 

 

Måndagsjazz 10/4

19.00:  Delta Seven

Anna-Lena Adolphson sång, Bosse Byström trombon, Olle Näslund klarinett, Bengt ”Bim” Ingelstam piano, Claes Ringqvist banjo, Tore Persson bas samt Anders Ekman trummor/sång

New-Orleansmusiken tog till sig uttryck från alla möjliga håll och utfördes i allehanda sociala sammanhang. Den traditionen försöker Delta Seven bevara i repertoar och tolkning av musiken.
Det svänger lika skönt om Delta Seven oavsett om de spelar blues, spirituals eller annan New Orleans musik.

20.00:  Tom-Eddye Nordén Rags Trio

Leo Lindberg piano, Tom-Eddye Nordén kontrabas samt Bo Söderberg trummor

Härnösandssonen Tom-Eddye ingår bland annat i saxofonisten Håkan Broströms kvartett. Här har Tom-Eddye med sig pianisten Leo Lindberg, musikern som alla vill spela med. Leo är en musiker på hög internationell nivå. Trummisen Bo Söderberg med rötterna i Umeå är en rutinerad jazztrummis och är även lärare vid Musikhögskolan i Stockholm. Här ger sig trion på att spela och arrangera musik av kompositörer som exempelvis Scott Joplin och Jerry Roll Morton.

 

 

 

Måndagsjazz 17/4

Jan Lundgren Trio & Hannah Svensson

Jan Lundgren piano, Mattias Svensson kontrabas, Zoltán Csörsz trummor samt Hannah Svensson sång

En höjdarkväll utlovas med grymma pianisten Jan Lundgren och hans eminenta trio kryddad med jazzsångerskan alla talar om, Hannah Svensson, som under några år har gjort stora avtryck på publik och recensenter som jazzsångerska.

I samarbete med Estrad Norr

 

 

 

Måndagsjazz 24/4

Sisters of Jazz ”It’s all About the Ladies”

Anna Pauline Andersson (SE) – sång
Amanda Sedgwick (SE) – altsaxofon
Lis Wessberg (DK) – trombon
Catrine Ullerup Frølund (DK) – piano
Ida Hvid (DK) – bas
Cornelia Nilsson – trummor, percussion

Det här är ett intressant projekt där dessa kvinnliga jazzmusiker hyllar kvinnliga kompositörer och jazzmusiker från olika epoker. Den här dansk-svenska sextetten hyllar de dolda, framgångsrika kvinnor inom jazzen som står bakom text, musik och arrangemang till några av våra mest spelade och älskade jazz-standards. Mary Lou Williams m.fl. Ett av många exempel på att kvinnorna är på stark frammarsch i jazzvärlden.

 

 

 

Torsdagsblues 27/4

Blues Caravan 2017 ”Blues Got Soul”

Big Daddy Wilson sång/gitarr, Vanessa Collier saxofon/sång, Si Cranstoun gitarr/sång, Laura Chavez gitarr, Roger Inniss bas samt Marku Reinikainen trummor

Ett veritabelt fyrverkeri. ”Legendary Blues Caravan is on the road again!”.

Oöverträffad blues och soul av ett internationellt kanongäng.

 

 

 

jazzfesten_lila-vit (1).png

 Jazzgala i Tonhallen 5 maj.
Medverkande artister är Norrbotten Big Band med Nils Landgren, Svante Thuresson, Linda Pettersson, Georg och Sarah Riedel, Susanna Risberg Trio, Staffan Svensson och Harald Svensson, Miriam Aida, LSD, Grace Kelly och Amanda Sedgwick m.fl.
 

Med reservation för eventuella ändringar, det kan även tillkomma konserter/förband

Konserter 19.30 – ca 22.00
Ev förband 18.30 – 19.15
Kassan öppnar 17.30

E Street har öppet 16.00 – 23.00
Matgäster som bokat plats bör vara på plats senast 18.00

Säsongsbiljett gäller ej på Torsdagsblues, Kulturfesten eller Jazzgalan på Tonhallen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: