Recension av Måndagsjazzen 23/1…

Måndagsjazzen:

Stark säsongsöppning med Ambivalent

 

Konsert
Patrik Bomans Ambivalent
Jazzklubben, E-Street

 

Den pågående kulturfestivalen presenterade på måndagskvällen i samarbete med jazzklubben Patrik Bomans Ambivalent. Kapellmästare Boman trakterar kontrabasen och i övrigt ingår följande, Amanda Sedgwick altsax, Mats Äleklint trombon, Max Schultz gitarr, Carl Orrje piano, Chris Montgomery trummor.

Efter fleråriga studier, bland annat på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm fick han 1987 sitt första stora jazzjobb i pianisten Lars Sjöstens kvartett. Därefter har han utvecklats till en av våra främsta basister. Hans basspel är spänstigt, kraftfullt, tekniskt briljant i samma anda som legendaren Paul Chambers.

600.jpg

Foto: Håkan Humla

1992 började han ett samarbete med pianisten Peter Nordahl och kring millenniumskiftet bildade han sjumannabandet Seven Piece Machine som musikaliskt var präglad av Charles Mingus musik. Den genen har han fört vidare till dagens konstellation Ambivalent. Men han botaniserar också i mainstreamfåran där musiken har en mix av det bästa från swingen och bebopen. Boman och hans medmusikanter är, trots namnet, långt ifrån ambivalenta när det gäller framförandet av budskapet. Här finns inget velande utan en imponerande självklarhet både i Bomans arrangemang och utförande.

Patrik har satt en personlig touch på musiken oavsett det är eget material eller klassiker som Star Dust. Musiken är full av intryck från alla håll och epoker i jazzens brokiga historia.

600 (1).jpg

Foto: Håkan Humla 

Dessutom är Patrik omgiven av drivna musiker som med ackuratess bjuder till vid solistmikrofonen med välformulerade och uttrycksfulla solon. Samtliga bjöd på många spännande soloutflykter där jag tyckte, utan att förringa de övriga, att Amanda och Orrje drog de längsta stråna.

Ambivalent bjöd på tät och svängig underhållning väl utförd på alla kanter av en samling särdeles kunniga musikanter. En fräsch inledning av jazzklubbens vårsäsong och sitt trettioåttonde verksamhetsår.

600 (2).jpg

Foto: Håkan Humla

Hans-Erik Bergman ST

#livejazzsverige #jazzklubbensundsvall #måndagsjazz #estreet #musikvästernorrland #patrikboman #ambivalent

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: