Dubbelkonsert: Peterson-Berger Revisited & Henryson/Algotsson Duo

Måndagsjazz 9/10 

Peter Knudsen piano, Joakim Milder saxofon, Svante Söderqvist kontrabas, Thomas Nyqvist trummor, Svante Henrysson cello, samt Mathias Algotsson piano

Dubbelkonsert – En konsert bestående av två olika akter
Peterson-Berger Revisited

I de ena delen tar sig fyra improvisationsmusiker an Peterson-Bergers kompositioner som språngbräda för nya musikaliska upptäckter. Upphovsmannen bakom detta spännande projekt är den Östersundsbördige pianisten Peter Knudsen som har turnerat i Sverige och Frankrike med sina kritikerrosade triotolkningar av fransmännen Debussy och Ravel.

För projektet har Peter samlat en spännande konstellation musiker, med saxofonisten Joakim Milder som främste melodibärare. Milder, som spelat med internationella jazzstorheter som bl a Paul Bley och Tomasz Stanko verkar ofta i genreöverskridande världar och passar lika naturligt i konstmusikaliska sammanhang som inom jazz och popmusik.

I den andra halvan av konserten får vi höra ett inspirerat möte mellan cellisten Svante Henryson och pianisten Mathias Algotsson.

En konsert i duoformat. Båda är mycket välmeriterade. Mathias Algotsson har spelat runt om i världen med välkända namn som Barbara Hendricks, Magnus Lindgren, Margareta Bengtson (the Real Group) och Rigmor Gustafsson. Algotsson har också, precis som Svante Henryson, en speciell förmåga att förflytta sig mellan genrer och stilar och är också en uppskattad kompositör.

Svante Henryson började sin musikerbana som el- och kontrabasist inom rock och jazz. Efter studierna, bland annat vid Musikaliska Akademien i Prag, blev han rekordung solobasist i Oslo Filharmonien. Därefter följde ett musikaliskt lappkast och han flyttade till USA för att bli elbasist i ett världsberömt hårdrockband tillsammans med gitarristen Yngwie Malmsteen under några år. Svante Henryson är även en prisbelönt tonsättare, och konstnärlig ledare för Umeå kammarmusikfestival. I den här duon spelar Henryson på sitt tredje huvudinstrument, cello.

Med den mångsidighet som både Mathias Algotsson och Svante Henryson besitter kan man aldrig veta vilka vägar den här konserten kommer att ta, men räkna med jazzstandards och originalmaterial i nya och spännande tolkningar.

I samarbete med Estrad Norr 

 

22196422_1505525842869992_1086966367501090669_n.jpg

22050291_1504281092994467_1818647612464749320_n.jpg

Svante Henrysson  Foto: Mats Bäcker

22221672_1505525506203359_6051897792845930680_n.jpg

Mathias Algotsson  Pressbild

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: