Femstjärning kväll…

På Måndagsjazzen 19/3 hade vi besök av den amerikanska supergruppen

Tia Fuller Quintet

”Med de vulkaniska trummorna i ryggen pressar Fuller instrumentet till det yttersta, skapar lavaströmmar av toner som nästan trampar ner varandra på vägen ut. Musiken når ett självantändande stadium och det är ett under att inte brandvarnarna i studion utlöses.

Hon rör sig obesvärat mellan de högsta och lägsta registren och har inga problem att i långa partier hålla grytan kokande.

Förebilder som Eric Dolphy, Ornette Coleman och John Coltrane skymtar förbi, men utifrån dem har hon hittat ett eget uttryck.

Amerikanska band har ofta en tuffare attack och attityd än europeiska och det gäller även Fullers kvartett. De spelar starkt, allt sitter som gjutet och det märks att de spelat ihop länge. Viktigast i helheten är basisten Mimi Jones, som har en okonventionell spelstil. Går liksom på tvärs emot rytmen, något som skapar spännande brytningar, och hon lägger gärna en slags bordun-ton i botten när Fuller eldar på som värst.

Straight, outspädd jazz, helt enkelt”

Saxat ur Gunnar Wiklunds recension i Folkbladet

 

”Måndagskvällen inleddes med BAE Quintet med Björn Atle Anfinsen trumpet, Manne Skafvenstedt piano, Oliver Segell gitarr, Daniel Lien bas och David Huber trummor. 2016 vann de Faschings pris som bästa unga jazzgrupp. Ett klokt beslut av tävlingsjuryn. De visade sig inte vara några dunungar för de spelade moget och väl genomtänkt. I ett par nummer signerade Segell visade de sitt progressiva tänkande och i standardnumren Woody´n You av Dizzy Gillespie och klassikernas klassiker Body and Soul av Johnny Green hedrades traditionen. Fina solon på alla händer med ett litet plus i kanten för Anfinsens lyriska trumpetspel i sann och äkta Chet Baker-anda”

Saxat ur Hans Erik Bergmans recension Sundsvalls Tidning

 

 

 

#livejazzsverige #måndagsjazz  #jazzklubbensundsvall #estreet #visitsundsvall

#musikvästernorrland #tiafullerquintet #tiafuller   #baequintet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: