Konserten var som en frisk fläkt från ovan…

Måndagsjazz 26/3

 

Dölerud Johansson Kvintett

”Här levererades jazz på riktigt!

Med rötter i 50-talets postboptradition levererar man jazz på riktigt; genuint modernt sväng, fräscha egna kompositioner, juste samspel mellan saxen och trumpeten i ensemblerna och lyhörd interaktion inom hela gruppen.
Och med tyngdpunkt på de improviserade solona fick anrättningen precis den kryddning som man vill se hos den moderna jazzen på 2000-talet.
Och vilket sound! Den helmatta Selmersaxen från 1953 hyser inom sig en urkraft. Med ett provokativt bett och mättad fyllighet är soundet något av det bättre jag hört på länge. Och Dölerud förstår att locka fram det bästa ur instrumentet. Långsamma tydligt artikulerade partier övergår i snabba löpningar, som varje gång mjuklandar precis rätt i takten. Lysande!

”The blue precentor”, en låt av Dan Johansson, låter höra kompositören i lead position, och hans flygelhorn klingar sprött och vackert. Instrumentets mjuka framtoning i den beatbaserade berättelsen om den sorgsne kantorn (precentor) känns helt rätt. ”Arvid’s melody”, en annan låt av Johansson, bjuder på ett fabulöst pianosolo av Gulz. där han under en inte oansenlig tidrymd fullkomligt bombarderar publiken med en kaskad av toner. Det är gastkramande och det är mäktigt. Trumpetsolot går inte heller av för hackor där Johansson bjuder på ett sprakande fyrverkeri med härliga löpningar och en del överraskande vändningar.
Kvintettens ryggrad, basen och trummorna, står tryggt i alla väder. Danielsson och Rundqvist delar en lugn, tillbakalutad attityd där de jobbar tight tillsammans oavsett omgivningens olika utspel och här finns hemligheten till det grymma sväng som uppstår. Att Danielsson dessutom är en lysande solist kan inte nog framhållas”

Saxat ur Leif Linnskogs recension Eskilstuna kuriren 15/2 -18

(På konserten Jazzklubben Sundsvall ersattes Palle Danielsson av Petter Olofsson)

Dan Johansson trumpet, Magnus Dölerudsaxofon, Torbjörn Gulzpiano, Petter Olofssonbas samt Fredrik Rundqvisttrummor

 

Gruppbild-1 (1).jpg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: