Våren -20

THURSDAY 30 JAN 2020 | 20:00

Clas Yngström & The Blue Devils

Torsdagsblues

Publikfavoriterna åter på scenen för äkta Bluesclubfeeling!

Namnet Clas Yngström borgar för blues i den högre skolan, och tillsammans med Blue Devils blir det gammelblues på deras sätt, med feta gitarrer, kontrabas, vispar och stadig sång.

”Min principinställning har under hela resan varit att köra på så länge det verkligen känns kul, och det är det fortfarande!” Claes

Så välkommen in på en grymt skön kväll med fullt ös, värme, ja till och med svettigt lär det bli, när dessa bluesveteraner intar scenen!

Clas Yngström gitarr/sång
Patrik Steen slidegitarr/sång
Christer Ring bluesharp
Robert Ivansson kontrabas
Uffe Åhman trummor

_______________

MONDAY 03 FEB 2020 | 18:30

Claire Martin & Martin Sjöstedt Trio

Måndagsjazz 

FÖRBAND från Birka Folkhögskola

Amerikanska tidningen Jazz Times har listat Claire Martin som en av världens fyra eller fem bästa jazzsångerskor.

Det säger något om hennes standard!

När hon nu kommer till Sundsvall backas hon upp av den lyhörda och kompetenta Martin Sjöstedt Trio som också medverkar på hennes tjugonde album i karriären: Believin’ it. På skivan har de skapat mjukt svängiga jazzversioner av mer eller mindre oväntat material. Till de mer oväntade hör nog poplåtar som Mr Misters ”Broken Wings” och 10cc:s ”I’m Not In Love”. Med sin på samma gång sammetslena och starka röst gör Claire Martin låtarna till sina egna. Och ackompanjemanget kunde inte vara bättre. Med djup känsla för anslag och mellanrum ger de tre svenska musikerna henne det utrymme hon behöver.

Gissningsvis är både Claire Martin och Martin Sjöstedt Trio lite extra taggade när de nu kommer att presentera den nya skivans material på scen. Samspelet är som sagt av det mer väloljade slaget – inte så konstigt med tanke på att de samarbetat i två år vid det här laget.

Vänner av mjukt eftertänksam och varmt romantisk jazzmusik bör absolut inte missa detta tillfälle!

Claire Martin – sång
Martin Sjöstedt – piano
Daniel Fredriksson – trummor
Niklas Fernqvist – bas

_______________

MONDAY 10 FEB 2020 | 19:30

Kustbandet ”From Ragtime to Swing”

Måndagsjazz

”I wanna hear Kooostbandet!
That’s the kind of music I grew up with”, berättade Dizzy Gillespie för en svensk jazzjournalist inför en av sina Sverigeturnéer på 1970-talet.
Dizzys förebilder har också varit Kustbandets, det vill säga de dans- och underhållningsorkestrar som i det tidiga 1900-talet formade jazzen i syndens New Orleans, förbudstidens Chicago och i swingerans Harlem och senare världen …
Med kärleksfull noggrannhet har Kustbandet låtit sig inspireras av mästare som Louis Armstrong, Duke Ellington eller Count Basie.
Ibland utgår Kustbandet från originalarrangemang funna i amerikanska arkiv, andra gånger har man gjort transkriberingar och omarbetningar från tidiga inspelningar – ibland har bandets skickliga arrangörer skrivit helt egna arr i stilen. Och stilen har man hållit i drygt ett halvsekel, just stilkänslan är avgörande, och för att kunna spela måste man behärska det speciella idiomet, där blues-, swing- och den speciella rytm-feelingen är avgörande. Var lugn, det gör alla i Kustbandet!
Kustbandets versioner av de tidiga mästarnas idag klassiska jazzmusik har kunnat avnjutas i över 20 länder. Bandet har spelat för kung och fosterland på allt från gårds- till Nobelfester, oräkneliga festivaler, konserter, kryssningar, jazzklubbar, folkfester, radio- och TV-shower … överallt där musikälskare vill ha ”a good time”.
Kvällens konsert uppvisar Kustbandets spännvidd – med gott humör, takt och ton ”From Ragtime to Swing”

Kustbandet:
BENT PERSSON trumpet
ERIK TENGHOLM trumpet
FREDRIK OLSSON trumpet
JENS LINDGREN trombon
BO JUHLIN trombon, sousaphone
AMANDA SEDGWICK altsax, klarinett
JAN ÅKERMAN altsax, klarinett
JOHN HÖGMAN tenorsax, klarinett
PETTER CARLSON WELDEN piano
HANS GUSTAFSON banjo, gitarr
GÖRAN LIND kontrabas
KRISTER OHLSSONtrummor

Producent: Fredrik Norén
I samarbete med Musik Västernorrland

_______________

MONDAY 17 FEB 2020 | 19:30

Trinity

Måndagsjazz

Photo: Stefan Bohlin

Med sitt lekfulla samspel, ekvilibristiska soloinsatser, och en enorm spelglädje har Trinity hänfört sin publik runtom i landet.
Deras sätt att spela standards och egna kompositioner har visat sig gå hem hos gammal som ung, hos jazzrävar såväl som den ovana lyssnaren.
Många fascineras av Karls fenomenala trumpetspel, andra av Andreas sätt att hantera hammondorgeln med både händer och fötter, av svängmaskinen Ali Djeridi, och hur mångfacetterat och svängigt dessa tre kan låta ihop.

Karl Olandersson är en av Sveriges mest efterfrågade jazztrumpetare. Hans syns och hörs överallt i olika sammanhang, i jazzkonstellationer, på inspelningar och tv-produktioner.
Ali Djeridi tillhör den generation jazztrumslagare som kom fram i slutet av 80-talet. Han har under åren spelat med de flesta av de stora inom svensk jazz och är sedan länge en etablerad och välkänd trummis i jazzsverige.
Andreas Hellkvist spelar orgel med en skicklighet och inlevelse som gör framträdandet till en fröjd för både öron och ögon. Hans klipp på youtube har hundratusentals visningar och lockar en allt större publik runtom i världen.

Andreas Hellkvist – hammond B3
Karl Olandersson – trumpet
Ali Djeridi – trummor

_______________

MONDAY 24 FEB 2020 | 19:30

HCJO & Dick Oatts

Måndagsjazz 

Altsaxofonisten Charlie Parker skulle ha fyllt 100 år 2020.
Han dog dock 35 år gammal år 1955 totalt utbränd, doktorn trodde han var 65 år.
Få jazzmusiker har påverkat utvecklingen av jazzmusiken så mycket som denna gigant.
Han var en av förgrundsfigurerna i skapandet av be-bop jazzen och spelade med bl.a Dizzy Gillespie, Thelonius Monk, Bud Powell men framförallt var han solist som kunde på egen hand skapa magi.
HCJO, länets eget storband, firar minnet av Parker genom att tillsammans med solisten Dick Oatts från USA spela musik som förknippas med Parker. Antingen som kompositören eller som artisten Charlie Parker.
Saxofonisten Dick Oatts är en av vår tids största jazzmusiker med världen som arbetsfält.
Dick Oatts har spelat med bl.a trumpetaren Red Rodney och basisten Eddie Gomez men framförallt har han under lång tid med sin saxofon lett det legendariska Vanguard Jazz Orchestra på jazzklubben Village Vanguard i New York.
Han är en kär vän till HCJO och har tillsammans med bandet genom åren genomfört ett antal projekt.
Till exempel spelade man 2017 in en CD ” Together again” tillsammans.
HCJO är denna turné toppad med ett par unga jazzmusiker med anknytning till Norrland.
Lars Ullberg från Piteå spelar första trombon, Isac Åberg från Skorped och tidigare medlem i ungdomsstorbandet LUST spelar med i trumpetsektionen och Henrik Gad uppvuxen i Härnösand och numera professionell jazzmusiker boendes i Vänersborg spelar tenorsax.
Som grädde på moset en av våra bästa yngre jazz trumslagare bördig från Kalmar numera boendes i Göteborg, Adam Ross.
Alla fyra exempel på den nya jazzgenerationen som växt fram senaste åren och givit nytt hopp åt genren.

HCJO i övrigt :
Fredrik Norén, Hans Bergfors, Lars Pettersson, Lisa Tejde, trumpeter.
Kaori Shimizu, Lennart Ödberg, Maggan Sjölander, tromboner.
Jan Magnefors, Ulf Ödberg, Mats Bäck, Kjell Norberg, saxofoner.
TomEddye NordénkontrabasIon Baciu, piano samt Per Nordgren, gitarr.

Producent: Fredrik Norén
I samarbete Musik Västernorrland

_______________

THURSDAY 27 FEB 2020 | 20:00

Violet Green

Torsdagsblues 

”A tribute to women in blues & rock’n’roll”

Violet Green hyllar rockens och bluesens stora divor!
De klassiska bluesdivornas motto var: Tell it like it is! De bröt tabun och protesterade med svärta och humor mot orättvisor och förtryck. De skapade ny musik och har inspirerat musiker i över hundra år.

Publiken tas med till en rökig pianobar i amerikanska södern och till vaudevilleartisternas tältföreställningar.
Via 50-talets rythm´n blues-artister och Janis Joplins 60-tal till Mavis Staples som fortfarande turnerar världen runt. Och i Sverige rör Violet Green publiken till skratt och tårar.

Jenny Fall – Sång. Började som 15-åring sjunga i bluesband och har även skådespelat på Östgötateatern. Frilansat med allt från eurodisco till storband.
Ulla Wrethagen – Gitarr, sång. Initiativtagare till postpunkbandet Tugga Terrier, partybandet Nurse Diesel och nu Violet Green and all between. Har spelat världsblues med Urban Turban, teatermusiker i Unga Klara m.m.
Anna Hammarsten – Keyboard, sång. Turnerat som dragspelare och körsångerska med Urban Turban och som keyboardist i bandet Nurse Diesel.
Elsie Petrén  Saxofon. Inom rock, pop, soul och blues. Har bl.a. turnerat med Monaco Blues Band, Nurse Diesel och sångerskan Maria Blom. Samt en musikteater om sin egen barnboksfigur Kommissarie Tax. För mer info, elsie.nu
Eva Grund – Trummor. Med rötter i såväl punk som västafrikansk trumtradition. Har spelat slagverk i Nurse Diesel de senaste 25 åren.
Lena Andersson – Bas. Med rötter i postpunkbandet Tugga Terrier. Har spelat med Nurse Diesel i över 25 år.

_______________

MONDAY 02 MAR 2020 | 18:30

Göran Strandberg Trio

Måndagsjazz 

ran Strandberg, pianist, kompositör och arrangör, har jobbat professionellt sedan början av 70-talet.
Studerat vid musikhögskolan i Stockholm, och därefter vid Berklee School of Music i Boston.
Ingick i Red Mitchell`s legendariska grupp ”Communication” i många år.
En annan stark inspiration har varit pianisten och arrangören Jan Johansson och hans musik. 1978 blev Göran Strandberg tilldelad Jan Johanssons stipendium.
Sedan följde samarbeten och skivinspelningar med bland andra Lee Konitz, Dexter Gordon, Art Farmer, Helen Merril, Joe Newman, Bernt Rosengren och Clark Terry.
Började 1990 som pianist i Stockholm Jazz Orchestra där Göran också fick möjlighet att komponera och arrangera för detta formidabla band.
Göran har även jobbat med Scottish National Orchestra, Estonian Dream Band och Umo Jazz Orchestra (Finland) och undervisar sedan 1978 vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm i piano och komposition.

Göran Strandberg piano
Svante Söderqvist kontrabas
Peter Danemo trummor

_______________

MONDAY 09 MAR 2020 | 18:30

Kurt Rosenwinkel Standards Trio

Måndagsjazz 


Kurt Rosenwinkel född 1970 i USA har en 25 årig karriär inom jazzen. På hans lista över spelkamrater finner vi, Brad Meldau, Brian Blade, Mark Turner, Joshua Redman, Chris Potter, Joe Henderson, Paul Motian och Gary Burton.
Rosenwinkel är formad inom den rika och djupa jazztraditionen. Han har som ingen annan gitarrist efter hans inträde utvecklat jazzgitarrspelet till nya höjder.
I trion hittar vi den nya spännande elbasisten Dario Deidda från Italien samt Mark Withfield Jr. från USA på trummor, båda två i
världsklass.
Delikat triojazz på högsta internationella nivå

Producent: Fredrik Norén
I samarbete med Musik Västernorrland

_______________

MONDAY 16 MAR 2020 | 19:30

Maria Kvist Trio

Måndagsjazz 

Maria Kvist har etablerat sig som en av Sveriges mest anlitade pianister med starkt uttryck och som en sprudlande musikant.
Maria, uppvuxen i en musikalisk familj i Jämtland, började sin karriär när hon uppträdde med sin far. Hon intresserade sig för jazz under sista året på gymnasiet och fortsatte studera jazz under åren på folkhögskolan Birka och tog sig sedan vidare till Berklee College of Music samt Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

Maria har sedan dess arbetat som professionell pianist och i olika konstellationer samt medverkat på inspelningar.

Maria Kvist nominerades till Sveriges Radios pris Jazzkatten för årets grupp 2019 bjuder här på en både vocal och instrumental konsert!

Maria, Tove Brandt och Martina Almgren spelar även tillsammans i gruppen ” Systrarna” där även Lina Nyberg, Sofia Pettersson och Christina Gustafsson ingår.
Samspel, energi och spelglädje är ledord i Maria Kvist Trio, där gruppens medlemmar alla bidrar till ett kollektivt sound och sväng.

Maria Kvist – piano
Tove Brandt – bas
Martina Almgren – trummor

_______________

MONDAY 23 MAR 2020 | 19:30

Stockholm Swing All Stars

Måndagsjazz 

Med utgångspunkt från swing och giganter som Duke Ellington och Count Basie presenterar Stockholm Swing All Stars musik i nya, fräscha arrangemang av Fredrik Lindborg och Klas Lindquist. Spelglädje och sväng av högsta klass utlovas. Det är utmanande och samtidigt inbjudande, det är fullt ös och ekvilibristiskt, det är stillsamt och vackert, det är Stockholm Swing All Stars.

Stockholm Swing All Stars består av gräddan av Stockholms jazzmusiker:
Karl Olandersson – trumpet, sång
Klas Lindquist – altsax, klarinett
Fredrik Lindborg– tenorsax, klarinett, basklarinett
Dicken Hedrenius– trombon
Daniel Tilling – piano
Göran Lind – kontrabas
Mattias Puttonen – trummor

_______________

THURSDAY 26 MAR 2020 | 20:00

Sam Rocket & His Blues Prisoners

Torsdagsblues 

Egentligen heter han Per Näsman, men på scenen är han Sam Rocket, en karismatisk sångare och munspelare.
Tillsammans med Blues Prisoners bjuder Sam Rocket på gungande jump & swing-blues med de bästa låtarna från det sena 40- och tidiga 50-talet.
En svettig kväll med en rejäl dos rhythm´n´blues!

Laguppställning:
Per Näsman/Sam Rocket sång och munspel
Jens Larsson gitarr
Fredrik Humlin piano
Mikko Aura kontrabas
Per Norin trummor
Martin Berger saxofon

_______________

MONDAY 06 APR 2020 | 19:30

Isabella Lundgren – A Tribute to Bob Dylan

Måndagsjazz 

En av Sveriges främsta och mest hyllade jazzsångerskor har i sitt senaste projekt tagit sig an utmaningen att tolka den legendariske Bob Dylans låtar – och hon gör det med stil.

”Man kan undra varför någon, likt jag själv, är dum nog att ta sig an en av musikhistoriens största ikoners alster, eftersom att göra det bättre än han gjort det, är en omöjlighet. Att göra det annorlunda däremot, det är en möjlighet!” – Isabella Lundgren.

Isabella berättar hur hon i sina tonår blev förtrollad, överväldigad och uppslukad av Dylans musik. Hur stora ord hon inte förstod, namn hon aldrig hört och hur toner, som resonerade så klart i själen att hon nästan lämnade jordens yta, inspirerade henne att som 18-åring packa sina väskor och flyta till New York för att gå i Bob Dylans fotspår.

Hösten 2019 släpptes Isabellas nya album där hon tolkar Bob Dylan.

Isabella Lundgren – sång
Carl Bagge – piano
Niklas Fernqvist – bas
Daniel Fredriksson – trummor
Daniel Migdal – fiol
Johan Lindström – pedal steel

_______________

MONDAY 20 APR 2020 | 19:30

Champian Fulton Trio

Måndagsjazz

Vi tackar den danske trummisen Kristian Leth och superbasisten Hans Backenroth att vi har äran att få presentera den amerikanska pianisten och jazzsångerskan Champian Fulton.
Champian har hämtat mycket av sin inspiration i att hon redan i unga år lyssnade på och tog till sig jazzsångerskor som Dinah Washington, Sarah Vaughan och Billie Holiday. Lägg till detta pianister som Bud Powell, Red Garland och Erroll Garner och vi har en absolut högklassig världsartist på vår scen.

Champian Fulton föddes i Oklahoma, men känns som en självklar del av New York. Hon är pianisten och vokalisten som inte ryggar för att sväva ut i jazzig nostalgi. När hon och hennes trio tolkar the Great American Songbook är det bara att blunda och föreställa sig New Yorks skyskrapor i sepiatoner. Hon står för en jazz som är traditionell och djupt förankrad i historien. Det handlar om standardlåtar som Tea for Two, September in the Rain och Sometimes I’m Happy, framförda med djup och stark känsla.

Champian Fulton har utsetts till Rising Jazz Star av DownBeat Magazines kritiker och Jazz Magazine korade henne till 2017 års Female Jazz Vocalist of the Year. Inte så konstigt, Fulton har en stark och känslig röst som får ut det mesta av de gamla textraderna. Dessutom spelar hon piano lekfullt, lätt och med stor känsla. Sitt första framträdande inför publik gjorde hon som tioåring – så rutin saknas inte heller.

Champian Fulton sång, piano
Hans Backenroth bas
Kristian Leth trummor

_______________

THURSDAY 23 APR 2020 | 20:00

Marino Valle Band

Torsdagsblues 

Med Marino Valle Band på scenen blir det både festligt, fullsatt – och fullt ös!
Det blir blues, det blir southern soul, och det blir rhythm & blues!
Såå, missa inte denna högtidskväll i bluesen tecken!
Marino, mannen med den gyllene strupen, har med sig bandet som består av idel högkompetenta musiker med rutin, och med spelglädje i massor, från Franska Trion, Peps Blodsband, Sven Z och många många fler!

Marino Valle sång och munspel
Mikael Fahleryd bas
Michael Edlund trummor
Arvid Hill piano
Henrik ”Pilen” Pilquist gitarr

_______________

MONDAY 27 APR 2020 | 19:30

James Morrison Quartet

Måndagsjazz

Som enda jazzklubb i Sverige kan Jazzklubben Sundsvall i samarbete med Musik Västernorrland presentera världsartisten James Morrison med sin kvartett.
James spelar alla brassinstrument, saxofon, piano och kontrabas och är dessutom en riktigt bra underhållare.
Han gör en avstickare från BHYJF 2020 i Stockholm där han deltar med sin kvartett för att spela och undervisa.
År 2000 skrev och framförde James öppningsfanfaren för OS i Sydney och sedan dess är han en välkänd artist och tv personlighet i Australien.
Han anordnar världens största ungdomsjazzfestival med över 5000 deltagare i Australien ”Generations in Jazz”.
Han har spelat i många olika sammanhang som t.ex med London Symphony Orchestra, framträtt i Vita huset för Barack Obama
samt spelat på de flesta stora jazzfestivaler i världen genom åren.
James konserter är spektakulära och oförglömliga.
I hans kvartett ingår hans bådda söner William på gitarr och Harry på bas, och dessutom Patrick Danao på trummor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: