Jazzklubben gratulerar Fredrik Lindborg

Foto: Mikael Silkeberg

Saxofonisten och kompositören Fredrik Lindborg tilldelas årets Lars Gullin pris.

Priset har årligen sedan 1997  delas ut till en musiker, kompositör eller arrangör som verkar i Lars Gullins anda under översyn av  Lars Gullin Sällskapet (LGS) i samarbete med Region Gotland samt JAZZ/Orkester Journalen.

Priset består dels av ett resestipendium på 20 000 kronor, som finansieras av Laila och Charles Gavatins Stiftelse för Jazzmusik, en statyett av den gotländska konstnären Stina Lindholm samt medverkan vid två konserter i Sanda kyrka på Gotland och vid en uppföljande konsert på Munkkällaren i Visby, som arrangeras av Kulturföreningen Roxy.

Förra året kom saxofonisten senaste album  A Swedish Portrait (Prophone/Naxos) där Lindborg tar sig an Gullins musik som  stöps om i nya arrangemang.

Fredrik Lindborg  tilldelas årets Gullinpris med motiveringen: ” Man kan nog påstå att jazzen kom till Fredrik Lindborg med modersmjölken. Pappans intresse för jazz gjorde att den musik som presterades av bland annat Charlie Parker, Billie Holiday och Sonny Rollins måste ha varit bland de första ljud som Fredrik uppfattade. Han började spela saxofon vid nio års ålder, har grundligt studerat jazzmusik och spelat i mängder av olika konstellationer i såväl smågrupper som storband. Fredrik Lindborg är numera en väletablerad solist och bandledare och har spelat in flera egna skivor och medverkat på många andras. Han behärskar inte enbart sina huvudinstrument tenor- och barytonsaxofon utan man kan höra hans fina spel även på sopransax, klarinett och basklarinett. Oavsett vilket instrument han trakterar kan man notera hans fina ton, utmärkta frasering, rytmiska känsla och man kan inte annat än tjusas av hans idérika improvisationer.  Att han har förstått, tagit till sig, utvecklat och personligt tolkat Lars Gullins musik framgår tydligt av skivan  A Swedish Portrait  där  Fredrik Lindborg tillsammans med Martin Sjöstedt, Daniel Fredriksson och fyra stråkar framför en rad av Gullins mest kända melodier i nya annorlunda och spännande arrangemang, merparten skrivna av Fredrik Lindborg.”

Fredrik Lindborg har fått en rad utmärkelser bland annat ”den gyllene saxen” till minne av Arne Domnerus. Han spelade även rollen som Arne Domnerus i filmen om Monica Z.

Patrik Sandberg // JAZZ/Orkester Journalen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: