Grande Finale Höstens Måndagsjazz

Måndagsjazz 28 november 19:30

Ronnie Gardiner – Hayati KafeCarl Orrje – Erik Söderlind och Hans Larsson

Måndagsjazzens GRANDE FINALE hösten – 22

Missa inte denna kväll då du får uppleva Jazz i världsklass med värme och kärlek.

RONNIE GARDINER – 90 år fyllda och oförskämt pigg – född i Westerly, Rhode Island, började slå på pannor och kastruller i 2-3-årsåldern, som son till en professionell kock till far och en matlagande mamma fick Ronnie en leksakstrumma i julklapp i 3-årsåldern.

Sitt första framträdande som trummis gjorde han som 8-åring, samma dag som japanerna bombade den amerikanska flottan i Pearl Harbor på Hawaii, den 7 december 1941, och sitt första solo levererade han som 9-åring vid en insamling för Röda korset den 27 februari 1942 i låten ”Sweet sue just you”.

Kom till Stockholm för över sextio år sedan för att starta en jazzklubb – och blev kvar.
Har spelat med bland annat Dizzy Gillespie, Benny Carter, Gerry Mulligan och Dexter Gordon. Spelade i Charlie Normans Trio under många år. Han har också spelat i band som det egna Tivolibandet, Andreas Pettersson Band och Sliding Hammers.

Ronnie Gardiner hade under ett antal år ett eget rum – ”Ronnies room” – uppkallat efter sig på Nalen i Stockholm där han var värd för levande jazzmusik varje vecka. Han har också genom sina arrangemang och en egen stipendiefond gett unga jazztalanger en möjlighet att komma fram.

Från livskris till sitt livsverk, hans metod -The Ronnie Gardiner Method använder rytm för att återskapa den synkronicitet mellan hjärnan och våra lemmar som kan gå förlorad vid en stroke. – metoden som föddes ur ett trauma – hjälper människor världen över att läka. I metoden ingår hörseln, synen och känseln genom rytm, musik och rörelse.
Den stimulerar rörelseförmåga, läsning, tal, självkänsla, kroppsuppfattning, balans, minne, motorik, koncentration och social förmåga.
Metoden har lyckats skapa glädje, engagemang och rehabilitering för många stroke-, Parkinson- och MS- patienter, som motiveringen löd då han 2015 fick Mensapriset.
Idag är Ronnies arv och stolthet inte bakgrunden som jazzlegend lika mycket som de många människor han hjälpt att hitta tillbaka till sig själva efter en stroke.

Nyligen fick Ronnie utmärkelsen ”Lifetime Achievement” från Riksförbundet Svensk Jazz på Umeå jazzfestival.
Ur motiveringen: En briljant musiker, inspirerande orkesterledare och betydelsefull jazzambassadör. Hans musikaliska gärning har haft stor betydelse för jazzen i Sverige samt även gjort avtryck i läkarvetenskapen kring hur rytm och musik kan ha stor påverkan på vår kropp och själ.

HAYATI KAFE – denne fantastiske sångare, ”the Crooner” – född i Istanbul i Turkiet, den förste manlige jazzsångaren från Turkiet som har blivit känd internationellt. Han utnämndes redan i tonåren som Turkiets Frank Sinatra och blev tonårsidol när hans inspelning med italienska låten ”Secretamente” blev en hit 1960.

Hayati förfogar över en röst som uttrycksfullt gestaltar såväl dramatiska som sentimentala förlopp. Hans närvaro gör att man gärna tror på det han sjunger om.

Hayati har framträtt i hela Norden och i Estland, England, Tyskland, Frankrike, Nederländerna, Israel, Singapore, Thailand m.m.

Hayati kom till Sverige 1962 med en turkisk orkester, han stannade kvar när orkestern återvände till Istanbul och han har sedan dess bott i Sverige.
Hans inspelning av ”Sån’t/Things” hamnade på Svensktoppen 1968, och han har varit med i otaliga TV- och radioprogram, turnerat på Folkparkerna, showat på bl a Berns och Kronprinsen.

Hayati Kafe, den perfekte jazzcrooner av allra finaste snitt som har spelat med stora delar av den svenska jazzeliten med sin stora emfas på melodi och text.
Sångaren som nyligen fyllde 81 år har precis fått det Turkiska Jazzförbundets 2022 års ”Lifetime award” för sitt arbete och bidrag till jazzvärlden.

På grund av sjukdom måste tyvärr både Monica Dominique och Mats Larsson ställa in sin medverkan vid morgondagens konsert.

Vi välkomnar i stället CARL ORRJE och ERIK SÖDERLIND som båda med kort varsel hoppar på tåget mot Sundsvall.

☆Carl Orrje är en musiker med bred musikalisk erfarenhet, han har samarbetat med de flesta inom svensk jazz. Utbildad vid Kungliga Musikhögskolan och har en masterexamen från Manhattan School of Music (NY). Han har även studerat tre år vid Mannes College of Music (NY). Under åren 1992-2004 var Carl bosatt i New York där han arbetade som pianist i en mängd olika sammanhang.

☆Erik Söderlind som även han har studerat vid Kungliga Musikhögskolan, har sitt unika och personliga sound, både modernt och djupt grundat i jazzens traditioner av melodi, swing och blues. Erik har mottagit bl. a det prestigefyllda Hagströmpriset och Alice Babs-priset för sin improvisation, stora talang och flöde. Erik har även nominerats till Guitar People Prize.

Lineup:


Carl Orrje – piano

Hayati Kafe – sång

Ronnie Gardiner  trummor

Erik Söderlind  – gitarr

Hans Larsson – bas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: