Måndag 5/10

“Togetherness” Monica Dominique & Palle Danielsson
Monica Dominique piano samt Palle Danielsson kontrabas
Med stöd av Estrad Norr

Monica Dominique, ”en ambassadör, en budbärare som fått många människor att förstå och gilla jazzen som musikform” var omdömet när hon fick Riksförbundet Svensk Jazz hederspris 2013.

Monicas lillebror ”Palle” Danielsson är en av Sveriges världsbasister som kan stoltsera med en gedigen lista av spelningar med jazzens toppnamn, som Bill Evans, Keith Jarrett, Charles Lloyd och Peter Erskine.

Syskonen gjorde 2012 en kritikerrosad CD Togetherness, som formligen strålar av deras musikalitet och tajming. Allt tycks gå lekande lätt, utan ansträngning när ackompanjatörs- rollen växlas mellan piano och kontrabas.

Konserten kommer att spegla skivan med nummer bl.a. ur den klassiska jazzrepertoaren, låtar/tolkningar av Michel Legrand, Cole Porters Begin the beguin och Claude Debussys Clair de lune. Tidlöst vackra melodier färgade av ett personligt anslag.

Syskonen är båda 2015 års Monica Zetterlundstipendiater!

Motiveringen för Monica lyder: Din betydelse för vårt musikaliska klimat är unik, Monica, och ditt idoga arbete har på många sätt varit avgörande för utvecklingen av vårt kulturliv. Därtill är din musikalitet på djupet förankrad och din mångsidighet förbluffande. Du äger en spelglädje, en energi, en leklust och en spiritualitet som smittar av sig och du lämnar ingen oberörd. Vi bugar och tackar för allt det du åstadkommit, inte minst tillsammans med Monica Zetterlund!

Motiveringen för Palle lyder: Dina bastoner går rakt in. De tar inga omvägar. Du behöver bara slå an en enda sträng, så känns det i hela kroppen. När du musicerar är det som om du kommunicerar med urskogen; en vild natur där allt är orört, mäktigt, spännande, trolskt, vackert och på riktigt. Inte förfinat, inte tillrättalagt. En alldeles egen dimension som du generöst delar med dig av. Du har alltid gått din egen väg, och din ödmjuka personlighet kombinerad med en unik musikalitet och en ständig lust att utforska nya ännu otrampade stigar, har haft en ovärdelig betydelse för vår tids musik. Tack Palle!

c551e62d3c99dc872bff288cf27031a0ed4dbce8palleåMonaOK_Chris-Bell-1024x768

FÖRBAND 18.30 – 19.15 den kvinnliga vokalensemblen SoNice inleder kvällen

980

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: