Hans-Erik Bergmans recension av måndagsjazzen 7/3…

Fredrik Kronkvist MONK VIBES featuring Jason Marsalis
Jazzklubben: E-Street, Sundsvall (måndag). 

Som en parafras på August Strindbergs inledning av romanen Hemsöborna kan man påstå Han kom som ett yrväder en marskväll och hade en altsax i en rem kring halsen, i sällskap med tre medmusikanter.Han som kom var Fredrik Kronkvist med sin kvartett för ännu en upplaga av Måndagsjazzen.Dessa spelglada herrar med sitt laddade och engagerade spel, Fredrik Kronkvist altsax, Jason Marsalis vibrafon, Martin Sjöstedt bas och Daniel Fredriksson trummor tog oss med på en spännande och oförutsägbar resa i Thelonious Monks egensinniga musikvärld.

Monks minst sagt knöliga kompositioner med rytmiska förskjutningar och taktartsväxlingar har trots detta hängt med i tiden och räknas idag till jazzens standardrepertoar. Låtar som I Mean You, Misterioso, Teo, Round Midnight, Trinkle Tinkle, Brilliant Corners, Evidence, Kronk´s Monk av Kronkvist och The Virtue Of Patience av Marsalis.

Även om Monks ande svävade över det hela har Fredrik & Co förtjänstfullt satt ny kostymering på låtarna med personlig snits och stil.

Fredrik Kronkvist altsaxspel kan inlemmas i Charlie Parker-Jackie McLean-Phil Woods-Cannonball Adderley-skolan. Ett kraftfullt och rättframt utspel som bubblar av liv och intensitet i kombination med en suverän teknik och ett idérikt tonflöde. Man kan likna Fredriks soloutflykter likt en örn på hög höjd som svävar fritt med full kontroll på skeendet. Elegant glidflykt varierat med snabba dykningar och stigningar. En skön uppvisning!

Jason Marsalis var en otrolig upplevelse. Han formligen tog ut allt i sitt spel. Hans sköna vibrafonspel andades en skön mix av kollegorna Bobby Hutcherson och Gary Burton. Med fyra klubbor trollande han fram magiska klanger och med två klubbor fick han det verkligen att koka när han släpptes fri i sina eldiga och variationsrika soloutflykter. Kuriosa: Allt går igen. Den 5 mars 1981 spelade spelade Jasons bror Wynton trumpet på Hedbergska skolans aula med Art Blakey.

Efter många års kamperande känner Martin Sjöstedt och Daniel Fredriksson varandra utan och innan. Martins stadiga och rytmiskt spänstiga basspel i symbios med Daniel Fredrikssons rytmiska fyrverkeri bakom trummorna stod för det magnifika kompet. Martin bjöd också på en rad hisnande solon och Fredrikssons pådrivande spel med träffsäkra markeringar och inprickningar fick musiken att spraka av liv.

Som avslutning på den spännande resan i Thelonious Monk´s egensinniga musikvärld spelade kvartetten Monk´s Skippy som bygger på gamla Tea For Two och In Walked Bud. Fredrik, Jason, Martin och Daniel bjöd på en oförglömlig kväll!

 

980 (1).jpg
980.jpg
Foto: Ulla Hörnell

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: