Povel i storbandstappning drog storpublik…

Hans-Erik Bergmans (ST) recension av Måndagsjazzen

Nevergreen Big Band med Claes Janson & Gertrud Jonsson
Jazzklubben, E-Street 

I februari 2001 gästades Jazzklubben av Claes Janson tillsammans med Monica Borrfors och Bohuslän Big Band med ett program som hyllade Povel Ramel (1922 – 2007) som då var i god vigör och i full aktivitet.

Nu är Povel borta men hans musik lever, vilket vi fick vara med om på måndagskvällen då Claes Janson och Gertrud Jonsson uppbackad av Nevergreen Big Band bjöd på ett knippe sköna melodier ur Povels fatabur under rubriken Ramel Ramel Ramel. Låtar som Gamla gänget (instrumentalt), En glad blues, Gräsänklings blues med suggestivt munspel av Sven-Olof Sandin, Johanssons boogie-woggie vals, Miss Fine (instrumentalt), Alla har vi varit små, Melon (Gertrud), Ta av dig skorna (duett), Tjo va det va livat, Dat There (Instrumental) med flera. Mellan numren presenterade Claes lite Povelhistorik.

600.jpg

Povel Ramel i storbandstappning! Gertrud Jonsson tolkar tillsammans med Nevergreen Big Band Ramel. Foto: Håkan Humla

Baron Ramel var inte bara en humorns mästare och underhållare av rang utan också en av vår tids främsta låtskrivare. Han kunde på samma sätt som Cole Porter skriva både musik och text, ofta underfundiga med kärnfull knorr. När han fick leka Fats Waller på pianot och sjunga galet roliga texter till kända och egna melodier trivdes han kanske bäst. Skulle Povel ha vuxit upp i ett engelskspråkigt land i stället för bland svenska ”rosor och klorofylla” hade han garanterat lagt världen för sina fötter.

Povels musik har en jazzig karaktär med spännande harmonisering vilket gör den tacksam för skickliga arrangörer att leka med.

Jansons kärlek till Povel Ramel resulterade 2000 i skivan Ramel Ramel Ramel (Gazell). Med material från skivan som stomme bjöd Claes och övriga medverkande på en välarrangerad och smakfull meny. På våra breddgrader är han den bäste jazz- och bluessångaren. Europas främste enligt Basielegenden Ernie Wilkins. Hårrufset, den lite skrovliga stämman, det stora garvet och den goda värmen i sången är Claes i koncentrat. Hans varma fylliga röst och Gertruds ljusa och klara stämma kompletterar varandra perfekt vilket de visade i klassikern Ta av dig skorna.

600 (1).jpg

Claes Jansson tolkar tillsammans med Nevergreen Big Band Ramel. Foto: Håkan Humla

Sundsvalls södra kommundels stolthet, Nevergreen Big Band, går från klarhet till klarhet. Bandet fungerade perfekt med en välklingande och finessrik bakgrund till sångarparet. Männen bakom de fina och snitsiga arrangemangen var signerade av bland annat Kjell Öhman och bandets husrepetitör Björn Hedström som bidragit med nyskrivna arrangemang.

Samuel Sandelius trumpetare i LUST tilldelades Jazzklubbens stipendium för 2016. Som tack för utmärkelsen spelade han tillsammans med bandet Benny Golsons vackra I Remember Clifford. Grattis!

Sammanfattningsvis en härligt svängig jazzkväll och när det är som bäst påminns man att underbart är kort!

600 (2).jpg

600 (3).jpg

Claes Jansson tillsammans med Nevergreen Big Band Ramel. Foto: Håkan Humla

#livejazzsverige #jazzklubbensundsvall #måndagsjazz #estreet #claesjansson #gertrudjonsson #nevergreenbigband

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: